ANTECEDENTS

No ha estat la primera vegada i probablement no serà la darrera en que ATICS, SL, empresa dedicada a Gestió i difusió del Patrimoni Arqueològic de la qual en som habituals col·laboradors, ens requereix per a l’aixecament d’un Refugi Antiaeri de la Guerra Civil (veure “Treballs d’Escàner Làser del Refugi Antiaeri núm. 173 de la Guerra Civil al carrer Ripollès de Barcelona”)

 

AIXECAMENT 

Aquesta vegada es tractava d’un refugi antiaeri inacabat. De fet, la part accessible té uns 20 metres de recorregut, dels quals només els primers sis o set metres tenen l’estructura pròpia del refugi acabat, amb una escala d’accés, de la qual només se’n veuen dos trams que no arriben a cota de carrer i una secció amb una amplada d’1, 30 metres per 1,90 m d’alçada i sostre acabat amb volta catalana.

El dia que hi accedim, l’equip d’ATICS ja fa dies que l’estudien i en treuen restes, però tot i així, passats els primers metres on l’escala és visible, de seguida desapareix la volta catalana, les parets i el terra. Queden tan sols restes de parets i una bona pendent de terra fins el segon punt on el refugi gira. Cap al fons és fosc i la humitat entela les òptiques de l’Estació Total la qual hem de netejar constantment. La cerca automàtica de l’Estació ens fa alguna mala passada i enlloc d’apuntar el prisma ens dispara a les armilles reflectants…toca repetir.

L’arrossegament de coordenades UTM ha estat necessari per a la correcta localització del refugi, per la zona on es troba, en què pot interferir infraestructures o edificis propers.

S’ha arribat fins el punt on l’alçada i les condicions ho permetien, no obstant això, els anys que fa que el refugi està tapat, han fet que la part més fonda del mateix estigui col·lapsada amb sediments.

Més informació a Altiplà, Serveis d’Arqueologia i Patrimoni.